fredag 28 augusti 2015

Vid 1800-talets mitt blev brudklänningen svart

Brudklänningar genom tiderna
Vid 1800-talets mitt blev högtidsfärgen svart. Men impulser utifrån påverkade modet och omkring 1900 blev klänningarna vita igen. Den vita bruden med krona och slöja som ideal kommer alltså från modet vid 1800-talets början.
De lägre klasserna fortsatte att använda svart långt in på 1900-talet, ofta blev den svarta klänningen brudens finklänning livet ut.
I början på 1920-talet blev det modernt med korta kjolar och så även modet i brudklänningen. De blev knäkorta utan ärmar och säck liknande med långa släp som fick fästas vid skuldrorna slöjan drogs ned i pannan och hölls fast med ett diadem eller en krans av blommor.
Mellan 1930 och 1950 var den gällande klädseln för brudparet hellång klänning och frack. Detta var den borgerliga högtidsdräkten med starkt socialt symbolvärde. Till klänningen bar bruden krona och slöja.
På 1950-talet blev det mode att använda de aktuella modeklänningarna vid kyrkbröllop. De var vita men inte nödvändigtvis långa.
På 1960-talet försvann alla konventionella etikettsregler. Brudar klädde sig utan konvenansens alla regler, det förekom både kort-kort och jeans i kyrkan. Gröna vågen bidrog till att bruden valde att gifta sig i folkdräkt.
Men det vände snabbt under påverkan av prinsess- och kungabröllop som sändes i tv. På 1980-talet börjar ungdomarna satsa på stora pampiga bröllop, det var inte så många släktingar med utan vikten låg mera på vänner.
Källa: Nygifta.se

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...